rent hem, sund själ – tips för ett hälsosamt hem

När livet hotar eller tröttnar oss bortom vad vi kan bära, det finns en enkel och innerliga önskan att vi alla gör. Det är tydligt i rösten av en trött barn, drog i sin mammas hand och gråter, “Jag vill gå hem.” Oavsett vår tillfredsställelse med platsen, utseende eller storlek där vi bor, är innehav av en fristad viktigt att hela vår välfärd. Våra kroppar och sinnen kräver en plats att vila, för att låta ned vår vakt, för att samla oss utan oro eller distraktion.

Tyvärr försummar vi ibland att behålla vår fristad – ja, att hålla våra hem rena kan förvandla dem till ännu en källa till oro. Det är bra att titta på ett rent hem som en gåva till oss själva, och lika viktigt för vår hälsa som att mata oss väl och få tillräckligt med sömn.

De hälsorisker förknippade med en oren hem är många. De börjar med mattan, som fungerar som hem starkaste luftfilter. Damm, skräp och föroreningar dras till golvet, och fångas upp av mattan. När mattans fibrer är fyllda, föroreningar kvar i luften och samla på ytor, där de inte kan låta bli att förtäras eller andats in

Dessutom, smutsiga mattan och ytor ras kvalster och vägglöss, mikroskopiska organismer som livnär sig på mänskligt detritus. Dessa är inte bara olägenheter som, när de förökar sig, kräver ansträngande flit för att eliminera, de är också lätt överförbar utanför hemmet, vilket socialt utanförskap till sin värd så snart deras närvaro realiseras.

Dammsugning och regelbunden mattan rengöring är både uppenbara och enkla förebyggande åtgärder. Det är viktigt att även dammsuga eller rena soffor, kuddar och även madrasser – det kan göras mindre ofta än golv, men bör göras på ett konsekvent sätt. Naturligtvis, rengöring sina kläder, är sängkläder och lakan en viktig del i att eliminera parasitära organismer, alltför.

I lokaler där fukt är utbredd, såsom badrum och tvättstugor är mögel ett ständigt hot. Öppna fönster eller fläktar är ett enkelt sätt att hålla luften cirkulerar, som torkar ut de platser där kvardröjande fukt ger en grogrund för mögel. Regelbunden rengöring och desinficering är en annan viktig del av att eliminera inte bara mögel, men också de bakterier som man kan förvänta sig att samla i ett rum ägnas åt skönhetssalonger.

Köket är statistiskt mest bakteriefri angripna rum i huset, håller livsmedelsburna sjukdomar inom räckhåll hela tiden. Omärkbart stänk, fläckar och mässar obetydliga blir pölar av farliga bakterier ju längre tid på plats. Dessutom är ohyra främst lockas till köket som en källa till mat och vatten. Även ett litet spår av smulor eller klibbig vätska är inbjudande för myror, kackerlackor, fruktflugor och möss. Skydda din hälsa är så enkelt som att torka ner en bänkskiva varje natt efter att göra middag, diska med SNABBHET, och regelbundet rengöra ytor och apparater.

Även en översiktlig renlighet är lätt att uppnå, grundlig rengöring och en vana att reda är vad som kommer att visa sig vara mest effektiva för att bevara din hälsa. Allergier är inte alltid uppenbart från barndomen, de kan utvecklas över tiden med långvarig exponering för sådana saker som mögel, damm och giftiga partiklar. Även damm eller mögel kanske inte omedelbart uppenbara, är dess närvaro säkert att meddela sig med oförutsedda, kvardröjande sjukdom. Vidare kan en oordnad hem visa sig vara en källa till skadlig, om komiska, fara för sin hälsa. Saker kvar slarvigt liggande på golvet eller på disken är alldeles för lätt att tillfoga skada när vi rör oss med hast genom hemmet.

Om man har försummat rengöring under en längre tid, är det visserligen en svår uppgift att börja om igen. Vid sådana tillfällen är den enklaste lösningen att anlita en städservice för att ge en nystart. Det är mycket lyckosamt att vi nu lever i en tid och plats där samvetsgranna städare är prolifically tillgängliga. Många städföretag använder numera miljövänliga produkter som är växtbaserade och lämnar inga farliga kemiska rester på ytor eller i luften. Lokala mattan rengöring företag är tillförlitliga företagstjänster, det är lika lätt att hitta privata housecleaners, genom remisser eller lokala nätverk, som använder giftfria produkter och naturliga metoder,.

Ett rent hem är inte en lyx – det är en nödvändighet för att pågående välbefinnande. Precis som man kan hoppa över måltider eller livnär sig på lite sömn för endast så länge, vårdslöshet i att hålla ett hem är primära vårdslöshet för hälsan.