pool kemikalier – hur du håller din pool vatten rena

Pool kemikalier är en absolut nödvändig del av pool underhåll för både ovan jord och i mark pooler. Om du inte behandlar din pool vatten med rätt kemikalier på en regelbunden basis, kan du sluta med en rad betydande problem. Först och främst, kan din pool bli en hälsorisk för dina simmare, som bakterier och andra skadliga föroreningar kommer att bygga upp i vattnet. Utan en korrekt användning av pool kemikalier, kommer du förmodligen också sluta med smutsigt, grumligt vatten samt envisa algblomning. Men bara genom att hålla upp en rutin med rätt pool kemikalier, kan du njuta av en ren och sanitära pool miljö hela säsongen.

När det kommer till pool kemikalier, är desinfektionsmedel utan tvekan den viktigaste. Saniterare bidragit till att hålla poolvattnet rent genom att utrota bakterier och andra föroreningar som annars skulle kunna orsaka infektioner eller sjukdomar i dina simmare. Pool klor är den vanligaste och mest använda desinfektionsmedel och det är mycket effektivt för att skapa en hälsosam simning miljö. När pool klor sätts till vatten, sker en reaktion, vilket resulterar i produktionen av klor s aktiv form, hypoklorsyra. Den hypoklorsyra avaktiverar sedan och dödar skadliga mikroorganismer såsom bakterier.

Även pool klor är den vanligaste pool desinfektionsmedel, är det inte det enda tillgängliga alternativet. En annan mycket effektiv desinficerande kemikalie som används för att hålla simbassänger rena är poolen brom. Som klor, förstör pool brom bakterier för att främja rent vatten. Men det finns några skillnader mellan pool klor och pool brom som är viktiga att nämna. Först av allt, löser brom långsammare än klor gör och därför måste fördelas i en pool med en automatisk arkmatare. Det andra är pool brom en pre-stabiliserad kemikalie vilket innebär att den inte kräver tillsats av stabiliserande kemikalier. Dessutom tillverkar brom inte en stark lukt som klor gör och är i allmänhet mindre irriterande för hud och ögon. Av dessa senare skäl, vissa poolägare föredrar starkt att använda brom över klor.

Förutom saniterare kan pool clarifiers och pool rengöringskemikalier hjälper också till att hålla din pool vatten mousserande rent och klart. Vissa pool sedimenteringsbassängerna finns som snabblösliga geler och hjälpa till att ta bort smuts och olja från poolvattnet. Detta inte bara hindrar vattnet från att bli grumlig, det hjälper också till att öka effektiviteten i din poolens filter. Medan pool sedimenteringsbassängerna och andra liknande simning kemikalier pool kan användas under badsäsongen, det finns också specifika produkter tillgängliga som är avsedda att användas under vintermånaderna.

För att hålla din pool vatten rena och perfekt för simning, vatten balanserande kemikalier och algaecider är också viktiga komponenter i varje pool underhåll rutin. Eftersom kemiska nivåer påverkas av många olika faktorer såsom solljus, regn, vatten avdunstning och förekomsten av smuts och olja i vattnet, är de ständigt fluktuerande. Det är därför det är viktigt att testa din pool vatten regelbundet. När pH-nivån, total alkalinitet eller andra pool nivåer kemiska behöva justeras, balanserande kemikalier tillåter dig att göra just det. Exempel på gemensamma poolen balansering simning kemikalier innefattar pH increasers och reducerare, kalcium increasers hårdhet och totala increasers alkalinitet.

Som namnet antyder, algaecides är pool kemikalier som är avsedda att döda och förhindra algblomning. Alger är ett snabbväxande och mycket envis typ av växtlighet som kan mycket snabbt dyka upp och ta över en pool som inte sköts ordentligt. Algblomning inte bara göra simbassänger fula och obehagliga, de kan också täppa upp din poolens filtreringssystem. Även alger kan vara väldigt envis och besvärlig, det finns en mängd olika algaecides tillgängliga som är mycket effektiva på att utrota och förebygga algtillväxt. När du införliva användningen av en algaecide i din pool underhåll rutin, kommer du minska förmodligen behovet av täta chock behandlingar.

Stabilisatorer är en annan typ av kemikalier som kan vara viktigt för vissa poolägare. Som redan nämnts, kräver poolen brom inte stabiliserande kemikalier. Men andra kemikalier såsom klor kräver stabilisatorer. Syftet av stabilisatorer är att skydda klor molekylerna samt fördröja deras försämring av UV-strålning från solen. Med andra ord, stabiliserande pool kemikalier gör klor mer effektiva och ger de klor molekyler med mer tid att utrota bakterier och föroreningar från vattnet.

Med tanke på den roll som pool kemikalier spelar i att hålla pool vatten rena och fria från alger och föroreningar, är det lätt att förstå varför de är så nödvändiga. Varje pool, vare sig stora eller små eller ovan mark eller i mark, bör behandlas regelbundet med ett desinfektionsmedel och andra nödvändiga kemikalier såsom sedimenteringsbassänger och stabilisatorer. När du använder rätt kemikalier på rätt sätt, kan du njuta av en rolig, hälsosam och bekymmersfri badsäsong.