överväganden att göra när man väljer trägolv

När du först anges att installera hårda golv i ditt hem, du förmodligen aldrig ana hur många beslut som du skulle göra. Om du aldrig har köpt trägolv innan, är det lätt att anta att det är ett klipp-och-torrt situation. Men det finns en svindlande mängd överväganden som måste göras innan du kan faktiskt ha golv installerat. Till skillnad från mattor – vars huvudsakliga variationer innebär texturer, färger och mönster – det finns många viktiga faktorer som spelar in med olika typer av trägolv. Genom att hålla följande överväganden i åtanke, bör du kunna komma fram till ett utseende och stil som är perfekt för dig.

gör trägolv mening?

Trägolv fungerar bra i nästan varje rum i huset. Det finns dock några viktiga undantag. Framför allt gör trägolv inte vanligtvis gå bra i badrum, där vatten är känt för att vattenpöl upp och samla på en regelbunden basis. Såvida du inte planerar att vara extremt noggrann med att hålla golvet torrt – och det är i allmänhet en hopplös kamp – det är bäst att spara trägolv för andra delar av hemmet.

massivt trä eller konstruerad trä?

Nästa steg för att välja rätt typ av trägolv för ditt hem kommer ner till två grundläggande val: massivt trä eller konstruerad trä. Många föredrar den traditionella utseende och stil av massivt trä, men det är inte särskilt mångsidig och anpassningsbar. Det är också ett stort no-no för någon del av huset som upplever hög luftfuktighet på en regelbunden basis, eftersom massivt trä expanderar och avtal när det utsätts för fukt. Engineered trä, som är gjord av flera lager av träfanér, kommer inte med sådana restriktioner. I fråga om pris också, kommer parkett vanligtvis ut en vinnare när staplas upp mot massivt trä. Gör massor av djupgående forskning innan detta beslut.

halvfabrikat eller färdiga?

För de allra flesta människor, gör färdiga trä mest logiskt. När allt, den eliminerar en mycket besvärligt och tidskrävande delen av hårda golv installationsprocessen. På toppen av det, ser trä som redan är färdigt redan fantastiskt. Om du inte har en ton av erfarenhet i efterbehandling trägolv, göra den typen av jobb själv är ett recept för katastrof. Dessutom vet du precis vad du får när du köper färdiga trä. De enda tillfällen då ofärdiga trägolv vettigt är när du helt enkelt älskar att göra jobbet själv eller när en mycket mer arbete kommer att gå på i rummet efter att golvet installerats.

välja rätt finish

Förutsatt att du väljer att gå med färdiga trägolv, måste du bestämma vilken grad det kommer att vara färdig. Rum som får väldigt lite gångtrafik kan komma undan med trägolv som är väldigt lätt färdiga. Rum som ser stora volymer av gångtrafik, men behöver i allmänhet tjockare och mer slitstarka efterbehandling. Förutom att göra träet ser strålande och vacker, ytbehandling skyddar sin integritet. Om en otillräcklig mängd efterbehandling används, kan det bära tunna, på kort tid, kan golvet börja leta äldre och slitna.

ljust trä eller mörkt trä?

Ett annat beslut som du måste göra om din hårda golv innebär färg. Ljusa träslag och ytbehandlingar fungerar särskilt bra i rum som har samtida eller modern design. Om rummet i fråga har en mer klassisk look, men kanske mörkare golv vara i ordning. Detta beslut kommer att bero på många olika variabler, för, inklusive den typ av möbler som finns i rummet och om väggarna är målade eller har tapet.

Gör-det-själv eller anlita proffsen?

Slutligen, många människor försöker att minska kostnaderna genom att installera hårda golv själva. Om du eller någon du känner är särskilt praktisk i detta avseende – och har massor av erfarenhet – detta bör inte vara ett problem. Detta är dock inte den typen av jobb som bör åtgärdas av oerfarna människor. När trägolv inte är korrekt installerade, kan de varp och slits ut på en blixtsnabb takt. Efter att ha tillbringat så mycket på de varor, skulle det vara synd att sluta med oattraktiva golv. Det bästa sättet att garantera helt fantastiska golv är genom att föra in proffsen.

Att välja rätt trägolv är mer engagerade än att välja mellan ett eller två olika sorter. Så komplicerat som det Beslutsprocessen kan vara, det är för en god sak: topnotch trägolv som förbättrar kvaliteten och utseendet på ditt hem. När man ser på det på det sättet, verkar vägen som du tar för att komma dit inte så skrämmande.