för-och nackdelar med tak högtalare

Kontorsbyggnader, flygplatser och restauranger var de första bostäderna i tak högtalare. De kan lätt igen på de täta galler som häller decibel rätt in i ditt huvud.

Men varför skulle någon vilja tak eller i vägg högtalare istället för ett par vanliga, effektiva och mycket prisvärda högtalarlådor. Det kan finnas ett par anledningar:

* Spara utrymme i rummet;
* Underhålla rummets estetik;
* Dölja ledningarna;
* Att bli av hålen i väggarna.

Förr i tiden fanns det inte många fans av vägg-eller takmonterade högtalare. Medan det fortfarande finns människor som tror plenum-mount teknik är bara ett infall, å andra sidan är det denna teknik i synnerhet som vinner fler och fler förespråkare. Detta beror förmodligen på en förändring i livsstil. Folk vill att miljön är anpassad till deras behov, inte tvärtom.

Det är en säker sak med i-vägg och högtalare tak: de är inte för dem som är i high-end-ljud. Du kan knappast hitta en audiofil villiga att handla med djup bas som han eller hon älskar så mycket för lite extra hyllutrymme.

Men även om det inte är en audiofil, måste du vara uppmärksam på följande parametrar:

* Frekvensomfång – ger dig utbudet av hörbara spektrumet att högtalarna kan återge, det mänskliga örat kan höra 20 Hz till 20 MHz, alltså mer en högtalare närmar detta intervall, desto bättre.
* Effekttålighet – anger intervallen driver högtalarna kan säkert ta emot från förstärkaren (t.ex. 20-100 watt);
* Effektivitet – även kallad känslighet, indikerar detta betyg hur effektivt talaren använder kraften skickas till den av förstärkaren.

En viktig aspekt att ha i-vägg eller i tak högtalare är hur du fångar den bakre vågen. Du kan inte alltid veta vad som händer bakom den väggen, hur stort hålet egentligen är, eller om det har förseglat. Svaret är att använda slutna högtalare, oavsett deras placering. Annars har du en hel del bakre akustisk energi slösas bort i bakre väggen och en förvrängd, ojämnt ljud.

Montering av högtalare

Vanligtvis är det mycket enklare att montera tak högtalare än in-wall högtalare, åtminstone där det finns en falsk tak. Montering in-wall högtalare är mer av en arkitektonisk problem. Det är förmodligen därför de kallas också “arkitektoniska högtalare”. Folk tycker inte om att ha små rum, tunna väggar och ledningar spricker från ett rum till ett annat.

Det enklaste alternativet är att projicera ljudanläggningen innan ens ha väggar byggs upp. Fördelen är friheten att planera saker (högtalare bland andra) exakt hur du vill ha dem. Räkna ut trådarna är den del du bör göra innan bygga väggarna. Viss planering behövs framöver: att prata med en elektriker, ta reda på hur mycket tråd du behöver, se vilken typ av tråd du faktiskt kan använda (UL-klassad kabel är godkänd för användning i väggar i alla 50 stater). Också, se layouten på din belysning, och hur det skulle störa den i högtalarna.

Sätta högtalarna kan göras på flykt, eftersom muren höjs. Vissa människor använder framgångsrikt gips som talare hölje. Det viktiga är att ha högtalarna på rätt plats från början. Detta skulle spara tid, pengar och nerver.

Montera högtalarna på en befintlig vägg eller tak är lite svårare och dyr. Men det kan göras. Först, ta reda på vad som finns bakom murarna du vill ha högtalarna monterade in och se om du kan borra. Du behöver göra några hål i de önskade platserna och bygga högtalar-kapslingar.

Tak högtalare har en nackdel: platsen. vi är inte vana vid att ha ljudet komma ner på oss från taket, men från vår sida. Känslan av ljud-vågor når huvudet och sedan öronen, är lite konstigt. Vissa tak högtalare är flexibla inom en viss grad, så att de kan riktas mot lyssnaren. De är runda-formad för att matcha de lökar och lampor som också funnit sin plats på taket.

Niles, SpeakerCraft, och andra använder riktade diskanthögtalare och bashögtalare som kan justeras separat för att kompensera för att avbilda problem som uppstår positionssatelliterna nackdelar.

De flesta i vägghögtalare har målningsbara galler, så att du kan fullständigt svart ut dem.

Framför allt är min största dilemma vad man ska göra om mitt trendiga, kamouflage talare, vara det i-vägg eller i tak, går sönder? De flesta användare säger att jag inte behöver oroa sig eftersom de kan tas ut, repareras eller bytas ut. Det är också absolut ingen anledning till oro om jag vill lägga till några högtalare till mitt system, säger de. En lösning skulle vara att tänka framåt och grejer i väggen med mer tråd för senare tillägg. Ändå finner jag det onödigt krångel. Men för den skull inredning logik, kan det vara värt det.