du får vad du betalar för

Vi lever i en disponibel samhälle. Vår beskrivning av evighet är annorlunda än våra föräldrar och dramatiskt annorlunda än våra farföräldrar. Evigt, för många av oss, är en viss mängd tid mindre än 20 år, för andra mindre än 5 år och tyvärr, för vissa är det mäts i dagar (bara titta på några kändis bröllop).

De flesta saker är gjorda för att vara föråldrade i en mycket kort tid. Datorer är, genom sin konstruktion, inaktuell vanligtvis inom 6 månader när du köper dem. Automobiles marknadsförs till konsumenter skall bytas vart 2-3 år (24-36 månaders hyra). Varför? Eftersom det är av intresse för tillverkaren att göra så.

Vissa saker definitivt behöver kasseras. Tekniken utvecklas snabbare än vi kan hålla. Vissa människor tycker att detta är bra. Mestadels, dessa människor som tjänar på vår nuvarande livsstil.

Finns det saker vi kan göra för att skära ned på kostnaderna för att bo i denna kasta bort samhälle? Definitivt!

När du funderar på att köpa något, ser inte bara på det omedelbara priset. Mina föräldrar och farföräldrar säger alltid, “Du får vad du betalar för”. Om du köper något billigt, de flesta gånger, måste du byta ut det i en kort tid. Om du köper en $ 1000,00 begagnad bil, tror du inte att det ska vara så länge som en $ 5000,00 bil. Om du köper $ 1000,00 bil och behöver göra $ 3500,00 värde av reparationer du är oftast bättre att få $ 5000,00 bilen i första hand. Du sparar tid på att behöva få bilen fast.

Ett annat exempel är möbler. Har du någonsin sett en möbel i en antikaffär som var gjord av spånskiva med faner över det? NEJ. Anledningen: det varar inte tillräckligt länge för att kvalificera sig som en antik. Jag erkänner att när du funderar på att köpa en möbel, är du inte tänka på när det kommer att vara i 100 år. Men tanken är densamma och tillverkarna av dessa “slit och släng”-produkter har kommit upp med alla slags eufemismer för spånskivor. De kommer att säga saker som “gjort med trävaror” (det brukade vara massivt trä tills vi malde det upp till sågspån och gjorde våra produkter med det) eller “tillverkad med trä fasta och faner (vissa trä runt kanterna men inte mycket mycket).

Nu när det gäller kostnaden för “kasta bort” verser massivt trä. Här är ett exempel: Du köper en bit av “spånskiva” möbler för $ 200,00, och kanske spendera några timmar att sätta ihop. Om några år, börjar det att vingla eller fanér börjar lossna och du vill ersätta den. Låt oss säga att det varar fem år, även om jag tror att det är mycket optimistisk. Under fem år, med inflationen, har utbyteselementet gått till $ 250.00. Du har, i huvudsak, spenderade $ 450,00 och i ytterligare några år, måste du byta ut den igen. Om du skulle ha köpt en möbel gjord av massivt trä, kan det ha kostat $ 400,00 direkt men det skulle kunna vara runt 30 + år. Vilken är den bättre affär för dig?

Alla håller med om att det kostar en hel del mer att kasta bort något och köpa nytt än att behålla den gamla. Ibland måste göras, men ibland kan undvikas genom att bara räkna de “verkliga kostnaden” för något innan du gör köpet.

James Rusch är en 6: e generationen möbelsnickare och ordföranden i vedbod, tillverkare av solida system Ek förvaring för CD, DVD, VHS-band, ljudkassetter, bokhyllor, etc. Du kan se sina produkter på http://www.cdracks. com / Qstore